SB Naantali 25 vuotta – junioritoiminta seuran ytimessä
Salibandy Naantali RyJulkaistu: 26.12.2023 15.40

SB Naantali 25 vuotta – junioritoiminta seuran ytimessä

Seuran 25-vuotisjuhlavuoden lähestyessä loppuaan julkaisemme vielä katsauksen seuran suurimpaan jäsenryhmän eli junioreihin. Alkuvaiheessa junioritoiminta käynnistyi VG:n puolella ja pelikaudella 2001-2002 oli koossa jo neljä junnujoukkuetta, joista yksi oli tyttöjoukkue. NaSSen pyörittämä salibandykoulu toimi toisaalta hyvänä ponnahduslautana varsinaiseen junnujoukkueeseen liittymiselle. Kun VG:n lisenssipelaajamäärä keväällä 2002 oli 111, niin juniorimäärä oli heti alkuun reilusti yli 50 pelaajaa.

SB Naantalin toiminnassa salibandykoulu muuttui Kortteliliigaksi, jonka tarkoitus onkin saattaa pienempiä lapsia lajin pariin ja muodostaa pohjan uusille perustettaville varsinaisille ikäkausijoukkueille. Poikien puolella tämä on toiminut melkoisen hyvin, mutta tyttöpuolella harrastajien vähäinen määrä asettaa haasteita uusien joukkueiden perustamiselle.

92-pojat aluehopeaa kevät 2005

Kymmenennen toimintavuoden 2007-2008 seurakatsaus on koottiin erilliseen kausijulkaisuun, josta näkyy myös seuran junioripainotteisuus. ”SB Naantalissa on kaudella 2007–2008 pelaamassa yhteensä 2 aikuisten joukkuetta, 3 tyttöjuniori- ja 7 poikajuniorijoukkuetta. Tämän lisäksi seurassa pyöritetään 2000–2001 syntyneille tytöille ja pojille tarkoitettua Kortteliliigaa (n. 40 lasta)…”. Laajemmin voi tutustua kausijulkaisuun tästä linkistä.

Kausijulkaisussa oman mainintansa saa myös usean vuoden kesäisin pyörinyt Aurinkoleiri, jossa vetäjinä toimi jopa maajoukkuetason pelaajia kehittämässä seuran junnujen taitoja. Toinen varsinaisen sarjatoiminnan ulkopuolinen junioritoiminta oli kauden lopussa järjestetty Toukoturnaus, jota lähinnä 92-poikien joukkue järjesti pääasiassa lähialueen joukkueille.

Toisessa päässä junioriputkea löytyy sitten vähemmän myönteinen asia eli joukkueiden lopettaminen kesken kaiken ennen aikuisikään päätymistä. Selittäviä tekijöitä löytyy kaksi keskeistä eli se tavallinen, jossa pelaajat lopettavat lajin teini-iässä, mutta sen lisäksi toinen, ikävämpi asia, on vetäjien puuttuminen. Juniorien vanhemmista ei jokaisessa ikäluokassa jostain ihmeen syystä löydy tarvittavaa määrää taustahenkilöitä joukkueen pyörittämiseen vaikka kyse on omista lapsista.

00-poikien kilpajoukkue HF-cupin kilpasarjan kultamitalien kera 2014

Junioreilla on ollut kohtuullisesti myös urheilullista menestystä, josta naistoiminnan tarinassa esille jo tuotu tyttöpuolen SM-mitalit ovat kirkkaimmat saavutukset. Poikapuolella yksittäisiä SB Naantalin junioripelaajia on saavuttanut menestystä muissa seuroissa SM-kultamitaleita myöden. Joukkuetasolla poikapuolen merkittävin saavutus oli 2003-poikien kaksi pelikautta C-poikien SM-sarjassa ja 2008-poikien kulta ja hopea Mestarien Cupissa syksyiltä 2020 ja 2021. Kootusti jokaisen vuoden mainittavat menestykset niin aikuis- kuin juniorijoukkueiden osalta ovat esillä Historia sivulla.

SBC Akatemia

Oman esittelynsä junioritarinassa ansaitsee kunnianhimoinen yritys aikaansaada seurarajoja ylittävää yhteistoimintaa vanhempien poikajuniorien kilpailullisella puolella. Aloite yhteisestä junioriakatemiasta tuli FBC Turulta. SB Naantali lähti mukaan hankkeeseen juniorijoukkueiden laajan kuulemisen ja hyväksynnän jälkeen. Vuonna 2009 syntyi seurojen yhteinen Länsirannikon salibandyakatemiayhdistys SBC, joka oli siis oma yhdistyksensä, mutta pelaajat edustivat lisenssikirjauksena jompaakumpaa emoseuraa. Kyseiseen aikaan Salibandyliiton säännöt eivät olleet niin joustavia ja monipuolisia yhteisjoukkueiden ja junioripelaajien edustusoikeuksien suhteen kuin mitä ne ovat nykyään, joten käytännön järjestelyjä piti miettiä ja sovitella useaan suuntaan.

Akatemia ehti toimia kahden vuoden ajan pelikaudet 2009-2011, jolloin poikien kilpajoukkue pelasi B- ja A-poikien SM-sarjaa. Kilpajoukkueessa enemmistö pelaajista tuli Beeceen puolelta, mutta Akatemia-joukkueissa ensimmäiset SB Naantalin poikapelaajat olivat mukana lajin SM-sarjassa. Toiminta kuihtui kuitenkin siihen, ettei seuraavista ikäluokista SB Naantalin puolelta lopulta löytynyt riittävästi motivoituneita pelaajia lähtemään mukaan Akatemiaan ja käytännön joukkuetasolla tiettyjä erimielisyyksiäkin syntyi henkilöiden välille, joten Akatemian jatkamisen eväät olivat syöty ja myös yhdistys lopetettiin tarpeettomana.


Tuorein seuran junioritoiminnan laajennus on Perhesähly, joka on aikuis-lapsi -toimintaa, jossa vanhemmat ovat mukana pienten lasten salibandyyn tutustuttavassa leikki- ja pelailuliikunnassa. Sen jälkeen onkin helpompi jatka Kortteliliigaan, josta nykyään käytetään myös Säbäkipinä termiä, oman ikäluokan joukkueeseen.

Kuten edellä on mainittu, seuran lisenssipelaajista suuri osa on junioreja. Sarjatoimintaan osallistuvien aikuisjoukkueiden määrä on vaihdellut kahden ja viiden välillä pelaajamäärän ollen näin sadan tietämissä. Kun lisenssimäärät puolestaan ovat olleet parhaimmillaan yli neljänsadan lukemissa, niin voidaan todeta SB Naantalin olevan merkittävä nuorison liikuttaja Naantalissa.

Lisenssimäärät ovat kääntyneet jälleen nousuun


Tämän on viimeinen osa SB Naantalin 25-vuotisesta taipaleesta kertovia julkaisuja. Aikaisempia julkaisuja ovat:

25-vuotislahja

Miesten Edustuksen taival

Aarnon tytöt – naistoiminnan katsaus

NaSSe ja VG-62 jaosto yhdistyvät

25-vuotis juhlaottelu

Edustusjoukkueiden matka sarjaportailla

Seuran alkuaikojen tapahtumia

SB Naantali 25 vuotta