Ma Ti Ke To Pe La Su  
    1 2  
  3 4 5 6 7 8 9  
  10 11 12 13 14 15 16  
  17 18 19 20 21 22 23  
  24 25 26 27 28 29 30  
Neo aikavaraus

 

PUUTTUVA LENKKI - MISSÄ PIILOTTELEE UUSI SARJATASO?
Su 15.03.2015 klo 18:00

Kun joitakin vuosia sitten uudistettiin liigaa ja divaria, oli suuri hämmästys, että sarjauudistus pysähtyi siihen eikä enää jatkunut alemmille sarjaportaille. Alueellisen salibandytoiminnan tarpeet unohdettiin tai ainakin jätettiin taka-alalle. Nyt onkin lajin strategiauudistuksessa mahdollisuus korjata aikaisemmat nukahdukset ja löytää muiden uudistusten ohessa esimerkiksi miesten sarjajärjestelmästä puuttuva lenkki nykyisen Divarin ja 2-divisioonan välille.

Urheilussa tavoitteet ovat aina voittamisessa ja pärjäämisessä. Joukkueurheilussa tämä tarkoittaa uusille seuroille/joukkueille aloittamista sarjajärjestelmän pohjalta ja kapuamista ylöspäin omien tavoitteiden, panostusten ja kykyjen mukaisesti. Ideaalisessa tilanteessa jokainen portaan nousu merkitsisi aina samansuuruista lisäystä toimintavaatimuksissa niin urheilullisesta, taloudellisesta, viestinnällisestä kuin organisatorisestakin näkökulmasta tarkasteltuna. Ikävä kyllä salibandyn miesten sarjajärjestelmä ei täytä lähellekään mainittua tasaportaisuuden mallia.


SB Naantalin miesten edustuksen osalta on vuosien kuluessa tasaisesti nostettu toiminnan tasoa ja samalla kohottu sarjaportaita rauhalliseen tahtiin. Tällä hetkellä taistellaan 2-divisioonan sarjapaikan säilyttämisestä. Vaikka sarjapaikka säilytettäisiinkin, minkäänlaisia ajatuksia noususta Divariin ei edes ole olemassa. Divarissa pelaaminen nimittäin ei ole mitenkään realistinen vaihtoehto seuran puolelta. Käytännössä 2-divisioona on katto, jota korkeammalla nykyisen systeemin vallitessa SB Naantalin kaltainen seura ei voi pelata. Lähinaapureita katsoessa tuntuu sama tilanne olevan sielläkin, vaikka urhoollisesti ovat Divarissa välillä yrittäneet tahkota. Miksi näin on? Siksi, että salibandyn sarjajärjestelmästä puuttuu yksi sarjaporras Divarin ja 2-divisioonan välistä!

Näin on nyt

Alueellisissa sarjoissa 6/5-divisioonasta 3-divisioonaan joukkueen taloudelliset vaatimukset ovat varsin samankaltaiset. Hyppy ylemmälle sarjatasolle tarkoittaa lähinnä pelaajamateriaalin lievää parantamista, mutta muuten toimintaan ei tule suurempia lisävaatimuksia. Näitä sarjanousuja ei juuri tarvitse miettiä, että kannattaako nousta vai ei.

Loimaan Leiskun Juha Laitila voitti tällä kaudella 2-divisioonan Länsirannikon lohkon pistepörssin.

2-divisioonaan tultaessa vaatimustaso sen sijaan jo hyppää jonkin verran ylöspäin. Budjetti pitää noin kaksinkertaistaa ja yksittäisten otteluiden asianmukainen järjestäminen vaatii henkilöstöä ihan eri tavalla kuin aladivariturnaukset. Joukkueen harjoitusmäärääkin pitää jo nostaa ja taustojen hoitamisessa viestintä erityisesti mukaan lukien on työtä enemmän kuin "eväsleipäsarjoissa". Pelaajistossa tarvitaan hieman panostusta, mutta tasoero ei aivan mahdoton sarjojen rajapinnassa ole, kun joukkuemäärä tiivistyy kahdesta kolmosen lohkosta yhteen kakkosen lohkoon. Joukkueen ollessa pienen piirin tai kaveriporukan kokoonpano, niin tuo lisäponnistus ei enää kaikkia kiinnosta, mutta isommat resurssit omaaville seuroille kyseessä ei ole mitenkään kriittinen tapahtuma.

Sen sijaan mietittäessä hyppyä alueellisista sarjoista pääsarjatasolle Divariin pitää seurajohdolla olla pitkäjänteinen suunnitelma noususta ja paljon rahaa takataskussa tai yhteistyösopimuksissa, jotta ylemmällä tasolla olisi jonkinlaisia eväitä toimia tai menestysmahdollisuuksia. Muutoksia, joita nousija kohtaa Divarissa ovat mm.:

- budjetti kolmin- tai nelinkertaiseksi; suuruudeltaan karkeasti yksi laatumerkkinen henkilöauto (lisävarusteet oman maun mukaan) per vuosi
- valtakunnallisen sarjan tarjoamat matkustusmahdollisuudet ympäri Suomea oman alueen sisäisten matkojen sijaan
- pelaajamateriaali pitäisi merkittävältä osin laittaa uusiksi, kun 80 joukkueen sarjatasolta noustaan 14 joukkueen sarjatasolle
- pelaajavaatimukset muuttuvat - taas yksi treenipäivä lisää viikossa, yöpymisiä pelimatkoilla, arki-ilta pelejä aikaisempaa enemmän
- peliareenojen olosuhdevaatimukset kovenevat
- peräkkäisten päivien tuplapelikierroksia sekä kotona että vieraissa
- kolme viimeistä putoaa suoraan eikä yksikään joukkue karsi putoamisesta, joka on erittäin poikkeuksellista

Johtopäätös

Tarkasteltaessa salibandyn sarjasysteemiä ulkopuolelta näyttää siltä, että siinä on liitetty kaksi täysin erilaista järjestelmää toisiinsa ilman, että on nähty vaivaa sujuvan siirtymisen mahdollistamiseen osasta toiseen. Tällä hetkellä siirtyminen 2-divisioonasta Divariin on järkyttävä loikka useimmilla urheiluseuran toimintaan liittyvillä tekijöillä tarkasteltuna. Tilanne ei ole mitenkään kunniakas lajiliitolle, joka pyrkii olemaan valtakunnan paras lajiorganisaatio.
Myös FBC Turku on ilmaissut kannattavansa uuden sarjatason muodostamista aiheen ollessa esillä Länsirannikon kehitystyöryhmässä.

Ratkaisu

Tilanne on kuitenkin helposti muutettavissa. Perustetaan uusi sarjataso Divarin alapuolelle, jossa on kolme tai neljä 10 joukkueen ylialueellista lohkoa. Hyppy Divariin saataisiin jaettua kahteen osaan. Näin erilaiset resurssit omaavilla seuroilla olisi enemmän mahdollisuuksia asemoida itsensä ja tavoitteensa sopivalle sarjatasolle. Samalla uusi sarjataso uskoakseni lisäisi paikallisten yhteistyökumppanien ja median kiinnostusta kyseisen sarjatason joukkueita kohtaan verrattuna nykyiseen alueellisen "maakuntasarjan" tahkoamiseen. Se, miten uuteen tilanteeseen siirryttäisiin ja minkälaiseksi nykyiset 2- ja 3-divisioona muuttuisivat, jäisivät myöhemmin ratkaistavaksi. Tärkeintä on ensin saada aikaan päätös uuden sarjatason perustamisesta. Salibandyn menossa olevan strategiatyön yhteydessä se tulee tehdä.


Arto Ahonen
puheenjohtaja

Takaisin

Tuloksia
Yhteistyössä

Mäkinen

Vakka-Suomen Sanomat

Turun Lukko

Fat Pipe

Osuuspankki

 
 
Kevennetty versio sivuista     Ylläpitoliittymät     Powered by Nemedia Oy