Ma Ti Ke To Pe La Su  
    1 2  
  3 4 5 6 7 8 9  
  10 11 12 13 14 15 16  
  17 18 19 20 21 22 23  
  24 25 26 27 28 29 30  
Neo aikavaraus

 

Matti Kaipiosta SB Naantalin valmennuspäällikkö
To 15.02.2007 klo 06:00

Naantalilainen salibandyn erikoisseura Salibandy Naantali ry (SB Naantali) on edelleen laajentamassa toimintaansa. SB Naantali on rekrytoinut ammattivalmentaja Matti Kaipion valmennuspäällikökseen kaudeksi 2007 – 2008. Kaipio on kuluneella kaudella valmentanut mm. RuPu:n naisten liigajoukkuetta ja SB Naantalin B- tyttöjä. Aiempaa valmennusmeriittiä hän on saanut mm. Salibandyliiton Länsirannikon aluevalmentajana, Happeen, SalPan, Ilveksen ja Kooveen poikajunioreiden valmentajana, Suolahden Urhojen A- ja B-junioreiden sekä naisten maajoukkueen kakkosvalmentajana.

SB Naantalissa Kaipion tärkein tehtävä on saattaa eri joukkueiden erilaiset valmennussysteemit palvelemaan entistä paremmin SB Naantalin junioripelaajien kasvua kohti oman seuran aikuisten edustusjoukkuetta. Uskomme, että nyt alkavalla järjestelmällisellä työllä luomme pohjan seuran eri ikäluokkien edustusjoukkueille, jotka tuovat salibandykentille ”naantalilaisen pelitavan”, sanoo SB Naantalin puheenjohtaja Lauri Laakso. Realismia on toki se, että tämä ei tapahdu aivan silmänräpäyksessä, vaan ensin on annettava työrauha valmennuksesta vastaaville toimijoille. Salibandyn noste on Naantalissa tällä hetkellä melkoinen. SB Naantali haluaa vastata toiminta – alueeltaan saamiinsa kyselyihin omalta osaltaan. Valmennuspäällikön tehtäviin kuuluu myös avustaa, jotta seuran toimintaan saadaan mukaan hyviä ja innostuneita juniorivalmennuksesta kiinnostuneita henkilöitä sekä tyttöjen että poikien valmennustoimintaa hoitamaan. SB Naantali pystyy nyt itse antamaan nopean ensikoulutuksen junioriryhmien vetäjille. Vetäjien koulutus jatkuu sitten Liikun ja Suomen Salibandyliiton tarjoamilla valmentajakursseilla vetäjästä riippuen. Näin pystymme tarjoamaan entistä laadukkaampaa juniorityötä, joka on seuratasolla myös aikuisten edustusurheilun ainoa kestävä perusta. Yksi osa valmennuspäällikön toimenkuvaa on vastata Naantalin lukion kanssa viime syksynä aloitettua yhteistyötä, jossa SB Naantalin kustantamasta valmennuksesta on kaksi kertaa viikossa saanut nauttia Naantalin lukiota käyvät salibandystä kiinnostuneet oppilaat – tässä ryhmässä käymisestä oppilaat ovat saaneet lukea hyväkseen sovitun osan lukion liikuntakurssista. Toiminnan kehittämissuunnitelmiin kuuluu, että yhdessä Naantalin koulujen kanssa salibandykurssit voivat tavoittaa myös yläasteikäiset oppilaat.

Seuralle myös junioripäällikkö
Vasta muutaman vuoden nuoren seuran organisaatiota rakennetaan parhaillaan. Aiemmin talvella on SB Naantaliin nimitetty myös seuran juniorityön organisoinnista yhdessä valmennuspäällikön kanssa vastaavaksi junioripäälliköksi Markku Oksanen. Oksanen on toiminut menestyksekkäästi SB Naantalin juniorijoukkueiden valmentajana jo pidempään. Valmennuspäällikön ja junioripäällikön työt kohtaavat monessa asiassa ja heidän saumaton yhteistyönsä on seuralle erittäin tärkeää.

Naantali saatu näkyviin jo nyt salibandytoiminnassa
Seuran aktiivisen toiminnan ansiosta Naantali on saatu näkymään Suomen Salibandyliiton kartalla. Seuran juniorijoukkueiden (sekä tytöt että pojat) menestys alueellisissa sarjoissa on antanut hyvän pohjan sille, että tänä keväänä Suomen Salibandyliiton tyttöjen Pohjola Cup turnaus pelataan Naantalissa perjantaista sunnuntaihin 20.-22.4.2007. Tässä turnauksessa pelaavat Suomen parhaat 1989 - 90 syntyneet tytöt ja turnausta ovat seuraamassa Tyttöjen U19 ja naisten maajoukkuevalmentajat. Samaten Naantali on saavuttanut suuren suosion myös muiden turnausten järjestelypaikkana. Esimerkkinä mainittakoon perinteinen Toukoturnaus, joka tänä vuonna kokoaa kauden päättäjäisturnaukseen Naantaliin 18.- 20.5. useamman sata 8 – 16 vuotiasta salibandyjunioria. Suosio perustuu suurelta osin siihen, että turnaukset pystytään ja halutaan toteuttaa Naantalissa ”viimeisen päälle” laadukkaasti.

Toiminnan haasteet
Salibandytoiminnan suurimmat haasteet sekä Naantalissa kuin muuallakin Turun ympäristössä on innostuneiden toimijoiden löytämisen lisäksi etenkin sopivien tilojen saaminen tyydyttämään jatkuvasti ja voimakkaasti kasvavaa lajin harrastajien määrää. Salibandy on jo nyt toiseksi eniten suomalaisia ”liikuttava” joukkueurheilulaji heti jalkapallon jälkeen. Toiminta on saatu pidettyä serkku – urheilulajiin jääkiekkoon verrattuna sen verran edullisempana, että kynnys lähteä mukaan on matalampi. Toisaalta myös salibandya pelaavan juniorin pelikassi on varmasti helpompi kuljettaa mukana ihan itse esim. pyörällä tai kävellen liikuttaessa verrattuna aika massiiviseen jääkiekkoilijan varustekassiin, joka ainakin junnutasolla tavallisesti vaatii kotiväen kuljetussirkusta. Lajin suuri haaste tällä hetkellä niin Naantalissa kuin koko Suomessakin on saada kunnalliset päättäjät ymmärtämään, että salibandy on oikea urheilulaji ja se vaatii elääkseen ja kehittyäkseen riittävän määrän edustuskelpoisia pelikenttiä katsomotiloineen ja muine palveluineen. Laji vetää myös suomalaista yleisöä – tästä osoituksena oli jo Salibandyn MM – kisat Suomessa keväällä 2002, jolloin loppuottelu veti Hartwall Areenan täyteen sekä viime syksynä Turussa pelattu TPS:n ja Espoon Oilersin välinen ottelu, jonka katsojamäärän paineessa Caribian 994 – halli pullisteli liitoksissaan. Salibandy tarvitsee samalla tavalla kunnallista rahaa olosuhderakentamisen tueksi kuin jalkapallo, jääkiekko tai mikä tahansa muu laji.

Naantalissakin on jo nyt jouduttu siihen tilanteeseen, että seuran juniorijoukkueiden on matkustettava koko pimeä ja pitkä talvi Turkuun ja vuokrattava omalla kustannuksellaan harjoitustilaa toisesta kaupungista. Se on harmillista, kun kaupungissa on olosuhteiltaan erittäin hyvä Maijamäen liikuntahalli, joka on luonnollisesti useiden lajien käytössä. Suuntaus toisiin kaupunkeihin matkaamiseen on tulevaisuudessa kova, ellei sitten haluta ajaa kouluikäisiä junioreja harrastamaan lajiaan klo 21 – 23 välisenä aikana arkipäivisin, koska kaupungin tarjoamat tilat eivät riitä kattamaan lajin alati kasvavaa kenttäaika tarvetta. Ainoastaan kesäkuukausina olemme saaneet kaikkien seuran joukkueiden hyväksymät järjestelyt, kun hallissa ei tuolloin juurikaan muita käyttäjiä ole, toteaa Laakso. Hyvässä hengessä olemme asiaa pyrkineet ratkomaan Naantalin kaupungin liikuntatoimen edustajien kanssa, mutta päättäjien tahdon puuttuessa hekään eivät tilanteelle mitään voi. SB Naantali on nyt osoittanut Naantalin päättäjille halunsa kehittää toimintaansa ja taata kaupungille tulevaisuudessa näkyvyyttä myös salibandyn mitalitaulukoissa eri tasoilla. Olemme nyt syöttäneet pallon kaupungin päättäjille ja katsotaan onnistuvatko he heiluttamaan maaliverkkoja niin, että Naantaliin nousisi pikaisesti uusi salibandyn harrastajiakin palveleva monitoiminen sisäliikuntahalli, aprikoi Kaipio. Tilausta tällaiselle hallille varmasti on – se parantaisi kaikkien sisäliikuntalajien harrastusmahdollisuuksia. Paranevien olosuhteiden mahdollistama turnaustoiminnan laajentaminen entisestään, toisi Naantaliin lisää matkailijoita myös sellaiseen aikaan vuodesta, jolloin vieraita eri palvelualan yrityksissä varmasti kaivataan lisää.


Lauri Laakso

Takaisin

Tuloksia
Yhteistyössä

ForSport

Vakka-Suomen Sanomat

Neste Oil

Fat Pipe

Vakuutusyhtiö IF

 
 
Kevennetty versio sivuista     Ylläpitoliittymät     Powered by Nemedia Oy