Ma Ti Ke To Pe La Su  
    1 2  
  3 4 5 6 7 8 9  
  10 11 12 13 14 15 16  
  17 18 19 20 21 22 23  
  24 25 26 27 28 29 30  
Neo aikavaraus

 

SB NAANTALI KASVAA, SALIBANDY KASVAA
La 20.06.2015 klo 21:30


Päättyneellä kaudella SB Naantalin lisenssimäärä kohosi 394:ään. Kasvua yhden vuoden kuluessa oli jälleen kuusi prosenttia eli 24 lisenssiä ja sijoitus salibandyseurojen kokovertailussa säilyi kolmenkymmenen tietämissä (31.). Seuran lisenssimäärä verrattuna vuoteen 2008 onkin kasvanut 89 prosenttia. Vastaava koko maan kehitys lisenssimäärissä tuolla ajanjaksolla on ollut 27 prosenttia.


Seuran toimintaan suoraan sidoksissa oleva henkilömäärä on tietenkin suurempi huomioitaessa joukkueiden pyörityksestä vastaavat toimihenkilöt ja ilman liiton lisenssiä harrastavat aikuispelaajat, joita löytyy Ladysäbästä ja Ikämies-joukkueesta kuin myös muista seuran harrastepuulaakiin osallistuvista joukkueista.

Salibandy Turun seudulla

Kun lajin kasvuluvut Naantalissa ovat olleet melkoisesti koko maan lukuja suuremmat, niin miten sitten asiat ovat muualla lähialueilla Turussa ja Turun lähiympäristössä. Asiaa on tarkasteltu oheisessa taulukossa, johon on sisällytetty Turun seudun suurimmat salibandytoimijat tarkasteltuna lisenssimäärien kehityksellä vuodesta 2010 tähän hetkeen. Salon seutu ja Ukin alue on jo jätetty tarkastelun ulkopuolelle. Tarkastelusta niin ikään puuttuvat pienemmät seurat, joita löytyy erityisesti Turun kaupungista, mutta ei juurikaan sen ulkopuolelta.

Valtakunnallinen lisenssimäärän lisäys on ollut 18 %, mutta taulukossa mainittujen seurojen yhteenlasketut lisenssit ovat kasvaneet 28%. Turun alueella laji siis kehittyy muuta maata jonkin verran nopeammin.Keskeinen sanoma taulukossa on, että salibandy kasvaa erityisesti Turun ulkopuolella. Kaupungin sisällä vain FBC Turku on pystynyt huomattavaan kasvuun osittain, mutta ei suinkaan ainoastaan, fuusioiduttuaan Loiston kanssa. Muut turkulaiset seurat eivät kasvullaan pääse mainostamaan. BeeCee kuitenkin vetää neljän seuran (TPS, FBC, Hirvensalo, AFC) yhteiskasvun 15 prosenttiin. Tässä yhteydessä on kuitenkin muistettava monet pienemmät turkulaisseurat, jotka eivät sisälly tarkasteluun.

Turun ympäristö sen sijaan porskuttaa hyvässä myötätuulessa. Kokonaiskasvu kahdeksan seuran yhteenlasketussa lisenssimäärissä oli viisivuotiskaudella 42 %. Luku olisi parikymmentä yksikköä suurempi, jos paimiolaiset eivät olisi menettäneet paikkakunnan ainoaa riittävän suurta peliareenaa.

Rajattaessa näkökulma vielä tarkemmin Naantalin ympäristöön Turun länsipuolelle, niin huomioitaessa Naantalin, Maskun, Mynämäen ja Vehmaan seurat, saadaan kokonaiskasvuksi hulppeat 77 %. Uudet hallit Mynämäellä ja Vehmaalla ovat helpottaneet uusien harrastajien saamista lajille. Naantalissa ja Maskussa seurat ovat taasen hakeneet ratkaisun kasvun aiheuttamaan tilapulaansa Turun maksullisista halleista.

Salibandy Suomessa

Suomen Salibandyliitto julkaisi muutama päivä sitten uudet tavoitteensa ja toimintaorganisaationsa (linkki tiedotteeseen). Tavoitteista varmasti kunnianhimoisin on lisenssimäärien kasvattaminen lähes kaksinkertaiseksi yli 100 000:een nykyisestä 53 600:sta. Kaikkien uusien lisenssien ei ilmeisesti ole tarkoitus olla nykyisen kaltaisia kilpapelaamisen lisenssejä, mutta haastetta kyllä silti riittää. Sinänsä tavoite ei ole täysin ilmasta temmattu vaan perustuu lajin hyvin edenneeseen kehitykseen. 30 vuotta sitten aloitettiin nollasta ja nyt ollaan jo 50 000 reilusti ylitetty kasvun todennäköisesti jatkuessa ilman erityisiä toimiakin.

Taulukon kärkisijoista voi tehdä päätelmän, että salibandyseuran koko kasvaa suurilla paikkakunnilla vajaaseen 1000 pelaajalisenssiin, mutta ei juurikaan sen yli. Tuossa kokoluokassa rakenteellisesti kaikissa ikäluokissa on joukkueet ja toiminta muutenkin varsin kattavaa lapsi-aikuinen kerhoista edustusjoukkueisiin asti. Myös kilpailevat seurat rajoittavat kasvua kaupunkiseuduilla. Valtakunnallinen salibandyn kasvu tapahtuukin keskisuurten ja pienten seurojen kasvun kautta niin, että suurimman ja esimerkiksi 30. suurimman seuran ero kutistuu jatkuvasti.

Lähitulevaisuudessa onkin mielenkiintoista seurata miten Turun uusi palloiluhalli ja liiton yhteiskuntasuhteisiin panostaminen vaikuttavat paikalliseen salibandytoimintaan. Naantalin kaupungin merkittävät ratkaisut salibandyn olosuhteiden kehittämisessä lienevät tällä hetkellä lähinnä toiveajattelua. Pienempää hyvää saadaan sentään joskus kuten tulossa oleva uusi tulostaulu Maijamäkeen.


Arto A.

Takaisin

Tuloksia
Yhteistyössä

Naantalin Energia

Vakka-Suomen Sanomat

Naantalin Kylpylä

Tata Steel

RTV

 
 
Kevennetty versio sivuista     Ylläpitoliittymät     Powered by Nemedia Oy